Goudvissen uit Veenendaalse Brouwersgracht gevist

VEENENDAAL – Hans van Manen, de initiatiefnemer die vorig jaar met enkele omwonenden tachtig goudvissen en tweehonderd goudwindes in de Veenendaalse gracht uitzette, kreeg woensdagavond hulp van drie leden van hengelsportvereniging De Rietvoorn. De tachtig goudvissen moeten namelijk uit de gracht en daar werd ’s middags mee begonnen.

Sleepnet
In de avonduren ging men verder met een sleepnet. Het werk trok veel belangstelling. Van de media maar ook van passanten en buurtbewoners. Het verwijderen van de goudvissen was een verplichting opgelegd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland omdat goudvissen exotische dieren zijn die niet in open water mogen. Zelfs niet in de Brouwersgracht waar ze niet uit kunnen.

Eitjes
De eitjes van de goudvissen kunnen namelijk via de afwatering in contact komen met andere vissoorten. En daarom moeten de goudvissen eruit. Om het werk makkelijker te maken, heeft de gemeente het waterniveau flink laten zakken door het water in een andere bak over te gieten.

Nieuwe goudwindes
De goudwindes die ook door Van Manen illegaal waren uitgezet, mogen blijven. Het bleek nog een hele kunst om de goudvissen van de windes te scheiden. Voor Van Manen was dat geen probleem.

Woensdagmiddag had hij al dertig goudvissen met een schepnet uit de bakken gehaald. Het is de bedoeling om ze te verkopen. Met het extra geld wil hij nieuwe goudvissen kopen om ze uit te zetten. Via Facebook is al een actie opgezet met een plaatselijke dierenwinkel.

Share Button
Archief