Verhalenverteller Het Verhaal van Veenendaal

Jaap Pilon vertelt ‘zijn’ Verhaal van Veenendaal
Vanaf 28 september start de cursus ‘Het Verhaal van Veenendaal’ en een van de sprekers is oud-wethouder en geschiedenisleraar Jaap Pilon. Hij zal aan de hand van hoogte- en dieptepunten ingaan op de rol van politiek in de geschiedenis van Veenendaal. Daarnaast komen ook thema’s als Bekende Veenendalers, Werk en Ondernemen en Architectuur aan bod.

Bijna uitverkocht
Het verhaal van Veenendaal is een boeiend verhaal en volgens Promotie Veenendaal de moeite van het ontdekken waard. Turf, tabak, textiel en ICT. Reformatie en koopzondag, BV-ers (bekende Veenendalers), gewone en ongewone burgers, hoogte- en dieptepunten in de lokale politiek en architectuur. Het zijn zo maar enkele onderwerpen die in de cursus ‘Het Verhaal van Veenendaal’ langskomen en behandeld worden. De vorige cursus was snel uitverkocht en de aanmeldingen stromen inmiddels al binnen via www.veenendaalvertelt.nl. Een van de redenen hiervoor is het succes van de vorige editie. De lezingen van Jaap Pilon en de andere gastdocenten werden bijzonder gewaardeerd.

Zevenmijlslaarzen
Deze cursusronde begint met de Canon van Veenendaal: in zevenmijlslaarzen door de geschiedenis. Historicus Henk van ’t Veld verzorgt een algemene inleiding in de historie van Veenendaal. De tweede avond staat in het teken van Echte Veenendalers. Jos Schilte vertelt dan over cultuur, bekende en onbekende inwoners van Veenendaal. En turf, tabak en textiel worden winkelen, ICT en overige zakelijke dienstverlening in de presentatie van René van Holsteijn over economie en samenleving. Roelof Bisschop vertelt vervolgens zijn verhaal over de rol van geloof en religie in de ontwikkeling van Veenendaal. Oud-wethouder Jaap Pilon neemt de cursisten mee in zijn overzicht van de hoogte- en dieptepunten in de lokale politiek van Veenendaal door de jaren heen. En bij de themasessie ‘De skyline van Veenendaal’ praten architect Johan Huibers en Henk Hoogeveen over architectuur en openbare ruimte door de jaren heen. De cursus wordt afgesloten met een stadswandeling onder begeleiding van Aart Aalbers.

Citymarketing
Met de cursus Het Verhaal van Veenendaal, stadsgeschiedenis van Veenendaal beoog Promotie Veenendaal draagvlak te creëren voor de gemaakte keuzes in de citymarketingstrategie van Veenendaal en voor de zorgvuldige omgang met het cultureel erfgoed van de stad: trots op Veenendaal en haar historie!

Volksuniversiteit
De cursus ‘Het Verhaal van Veenendaal’ wordt georganiseerd door de Volksuniversiteit Veenendaal in opdracht van Promotie Veenendaal. Samenwerkingspartners zijn onder meer Historische Vereniging Oud Veenendaal en de Cultuurfabriek.

Lees online Het Verhaal van Veenendaal in dit document (pdf).

button-blauw

Of lees eerst verder:
Thema’s – wat zal worden behandeld?
Docenten – wie vertelt wanneer waarover?
Organisatie – wie zijn de initiatiefnemers en waarom?
Inschrijven – info over de aanmeldprocedure

veenendaaldoet - touwtrekkenTouwtrekkers zes keer wereldkampioen
Het WK touwtrekken in Zuid-Afrika in september 2010 werd voor de Veenseboys een groot succes. De Veenendaalse touwtrekkers wonnen niet minder dan zes gouden medailles.

Deze score is nog nooit eerder vertoond en dus een unieke prestatie: één vereniging die zowel alle open als alle landenwedstrijden wint. De laatste hoofdprijs werd behaald in de zogenoemde koningsklasse, de 640 kg klasse. In de finale werd gewonnen van Engeland. Eerder op het WK, dat in het Zuid-Afrikaanse Pretoria werd gehouden, toonde Veenseboys zich al de sterkste in de 700- en de 580-kilogram klasse in de landenwedstrijden. En ook in de open clubkampioenschappen waren de Veenendalers in alle drie de klassen de beste.

Share Button