Wordt 2019 het Gilbertjaar?

Wat een verhaal, dat Jeroen Boschjaar in ’s-Hertogenbosch. En wat een mooie droom en een lange adem van de initiatiefnemers en het stadsbestuur, om dit te realiseren. De Bosschenaren mogen trots zijn, wij als Nederlanders zelfs. In Veenendaal is zoiets natuurlijk nooit denkbaar. Of…?

Het verhaal van Veenendaal begint in het Antwerpen rond 1550. Gilbert van Schoonbeke is daar ingenieur, projectontwikkelaar en bierbrouwer en hij heeft een groot aandeel in de ontwikkeling van de Gelderse Vallei hier. Hij is zo mede aanstichter van het ontstaan van Veenendaal. Terwijl Gilbert niet ouder dan 37 jaar wordt.

Wat kan een mens tot stand brengen in 37 jaar? En hoe komt een Antwerpenaar in de zestiende eeuw terecht in de Vallei? De sporen van zijn avonturen zijn tot op vandaag zichtbaar in de Vallei en in ¨het Veen¨. Een prachtverhaal, dat Stadslab Veenendaal onlangs heeft verteld in het Spectrum.

Als we er in slagen om dít bijzondere verhaal van de stichting van Veenendaal beter bekend te maken, dan hebben we weinig stadsmarketing meer nodig. Gilbert was een markante persoonlijkheid en vriend van Keizer Karel V. In Antwerpen én in Veenendaal is zijn geest en hand zichtbaar op allerlei manieren. Waarom wekken we hem en zijn verhaal niet tot leven? In de vormgeving aan ons centrum en in alle activiteit die er plaatsvindt. Als rode draad en voor de lange termijn.

In 2019 is het 500 jaar geleden dat Gilbert van Schoonbeke werd geboren. Laten we er samen met Antwerpen een groot feest van maken. En laten we daarmee nú beginnen.

Wim Aalbers is Marketing Activist en mede-initiatiefnemer van Stadslab Veenendaal

Share Button
Archief

Wim Aalbers

  • Wim Aalbers is managementcoach. Hij helpt organisaties hun communicatie te verbeteren, spreekt daarover en schrijft boeken en artikelen (o.a. op www.wimaalbers.nl). Hij is Veenendaler sinds 1975, mede-initiatiefnemer van ondermeer het zakelijk netwerk 0318Samen en van Stadslab Veenendaal.
    Bekijk alles van deze auteur